Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij minister De Block, blijkt dat er in onze streek (gerechtelijk arrondissement Turnhout) de voorbije 5 jaar 1885 controles hebben plaats gevonden wat betreft inbreuken op het rookverbod. In 248 van deze gevallen werd er effectief een inbreuk vastgesteld, dus in 13% van de gevallen.
Van Camp: "Als we zien dat de meeste jongeren voor het eerst roken op café, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen en het rookverbod in de horeca blijven verdedigen. Het is een noodzakelijk instrument in de strijd tegen longkanker. Controles op fuiven én 's nachts zijn te laag en in de praktijk blijkt thans net daar het schoentje te wringen."
Momenteel zijn er 36 controleurs in dienst bij de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid, en af en toe zakt een aantal van deze controleurs af naar onze regio. Voornamelijk zaken in Herentals (236), Turnhout (191), Geel (159), Mol (137) krijgen controle. Van Camp: "Meer dan de helft (52%) van de controles betreft cafés, discotheken en horecazaken.
Handelszaken zijn dan weer goed voor 32% van de controles. Ook jeugdhuizen, fuiven en bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn onderhevig aan het rookverbod en krijgen dus ook controleurs over de vloer, maar dat is eerder zelden." In de hele provincie Antwerpen zijn er de voorbije 5 jaar 7 442 controles geweest, waarvan er 910 uitmondden in een PV.
"De hoogte van de boetes is afhankelijk van de overtredingen en kan dus verschillen van dossier tot dossier. Doorgaans wordt voor een eerste overtreding een bedrag opgelegd dat iets hoger ligt dan de minimumboete, die tegenwoordig 208 euro bedraagt. Dat dekt niet eens de (administratieve) kosten van een controle, die zo'n 400 euro betreffen. Per jaar gaat het voor het ganse land om 2 miljoen euro die gaat naar controles op naleving van de tabakwetgeving. Werkstraffen en effectieve gevangenisstraffen worden zelden opgelegd, maar er zijn al wel cafés gesloten na herhaaldelijke inbreuken", aldus Van Camp.
Cafés die denken dat ze 's nachts met een gerust hart de asbakken kunnen boven halen, zijn er aan voor de moeite.
Van Camp: "In 2016 werd ongeveer een kwart (24 %) van de rookcontroles 's avonds laat en 's nachts uitgevoerd. Tijdens de nachtcontroles werd in 22% van de gecontroleerde cafés nog steeds gerookt. Bij de controles overdag is dit nog slechts in 10 % van de gecontroleerde cafés. Sinds het begin van het algemeen rookverbod (1 juli 2011) blijven we dus vaststellen dat er 's nachts gerookt wordt in cafés. Uitbaters en klanten gaan er waarschijnlijk te gemakkelijk vanuit dat er 's nachts geen controles worden uitgevoerd. Het aandeel controles 's nachts zou dus ook best opgetrokken worden."